Alan Tanıtımı (www.meslekitanitim.meb.gov.tr)
Alan Tanıtımı (www.meslegimhayatim.meb.gov.tr)
Alan Tanıtımı (www.alantercihleri.com)
Makine teknolojileri endüstriyel makinelerin tasarımından satış sonrası hizmetlerine kadar uzanan geniş bir alandır. Bu alanda endüstriyel tasarım, makine ressamlığı, makine imalâtı ve endüstriyel kalıp üretiminin yanı sıra bu makinelerin bakım-onarımı da yapılmaktadır.
Makine teknolojileri tüm sanayi sektörlerine makine ve cihaz desteği sağlayan önemli alanlardan biridir. Bu alanın alt sektörlerinden biri olan makine imalâtı, imalât sanayisi içinde özel ve önemli bir role sahiptir.
Makine imalât sektöründe tarımdan konfeksiyona, iş makine-lerinden takım tezgâhlarına kadar her türlü makinenin tasarım ve üretimi yapılır. Bu kadar geniş bir alana yayılan makine teknolojileri alanı tüm dünyada ekonomik kalkınmanın temelidir. Türkiye de bu alanda ilerlemesini hızla sürdüren ülkelerden biridir.
Meslek liselerinin makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler teknisyen olarak iş hayatına atılabileceği gibi meslek yüksek okulu ve fakülte düzeyinde öğrenim görmeye devam edebilir. İsteyenler yüksek lisans ve doktora yaparak bu alanda akademik çalışmalar da yürütebilir.
Alanda hem üst düzey kademelerde hem de ara teknik eleman düzeyindeki meslek elemanlarının istihdam imkânları son derece geniştir. Dolayısıyla bu alanda meslekî eğitim almış kişiler iş bulmakta zorlanmaz ve çalışanların gelir düzeyi ülke standartlarının üzerindedir. Ayrıca, sadece ülkemizde değil tüm dünyada makine teknolojileri alanında nitelikli elemana ihtiyaç duyulduğu gözlenmiştir.
İŞ İMKANLARI
Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler,seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
- Makine Tasarım ve çizim sektöründe,
- Talaşlı imalat sektöründe,
- Endüstriyel modelleme sektöründe,
- Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,
- Makine bakım ve onarım işlerinde,
- Mermercilik sektöründe vb.
yerlerde çalışabilirler.
Okulumuz Makine Teknolojisi Alanı'nda bulunan mevcut dallar.
Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı
Endüstriyel Kalıp Dalı
DÖNER SERMAYE ÇALIŞMALARI
Döner Sermaye kapsamında ilimizde faaliyet gösteren pekçok firmaya parça üretimi yapılmaktadır.
125 cm boyunda 40 mm eninde ve 10 mm kalınlığında olan parçanın 4 bir tarafına pah kırma (kaynak ağzı açma) işçiliği
Çap 16 mm mil her iki tarafından talaş kaldırma ve tek tarafına bıda açma işçiliği gibi işler yapılmaktadır.